Är Katerina Janouch mytoman?

Den 28 april 2017 skriver Katerina Janouch på sin hemsida att hennes morfars syster Marta blev dödsgasad i Ravensbruck. Så här väljer Katerina att formulera sig:

”Marta som älskade barn fick inga egna men i koncentrationslägret tog hon hand om en liten föräldralös 3-årig pojke som skadat sitt ben. Pojken skulle avrättas i gaskammaren men Marta vägrade släppa taget om honom, så hon gick i döden tillsammans med honom. Men Martas mor överlevde. Det var hon som bevittnade alltsammans. Och som kunde berätta.”

Här vill alltså Katerina få oss att tro att hennes morfars syster frivilligt klev in i en gaskammare och lät sig dödsgasas, medan hennes egen mamma tittade på, för att hon inte kunde skilja sig från ett föräldralöst handikappat barn som tyskarna tvunget ville dödsgasa.

Följande twitterdiskussion har ägt rum mellan Janouch och twitteranvändaren ”StefanLun”:
Janouch ifrågasatt twitter1
Janouch ifrågasatt twitter2

Först hävdar alltså Katerina att Marta blev dödsgasad i Ravensbruck 1944. När hon får mothugg om att inga gaskamrar enligt officiell historieskrivning användes i Ravensbruck förrän 1945 svarar Katerina först med att själva lägret Ravensbruck enligt wikipedia uppfördes 1938/39. När hon får mothugg igen svarar hon med att från wikipedia citera stycket: ”I början av 1945 byggdes provisoriska gaskamrar vid sidan av de redan befintliga krematorierna”. När hon får förklarat för sig att gaskamrar och krematorier inte är samma sak så ursäktar hon sig med att ”formuleringar sviktar”.

Det verkar dock som om Katerina lärde sig något av twitterdebaclet för att på senare tid har hon börjar hävda att Marta dödsgasades i Auschwitz istället för i Ravensbruck. I Auschwitz dödsgasades enligt officiell historieskrivning människor 1944 som enligt Katerina var det år då Marta dödsgasades. Den 31 december 2017 skriver Janouch på sin blogg:

”Min morfars syster mördades i Auschwitz gaskammare, och 15 personer i en annan del av släkten likaså, det yngsta barnet bara två år gammalt. Mina andra släktingar mördades av Stalin.”

Notera att Katerina här drar till med att 15 icke närmare presenterade påstådda släktingar utöver Marta och som inte kom från hennes morfars sida av släkten ska ha dödsgasats i Auschwitz.

Så här skriver Katerina den 28 september 2018 på sin blogg:

”En av mina släktingar dog inte i lägren, och hans siffra har jag tatuerat in på min vänstra arm. Han var fånge nummer 101 791, min älskade farfar, men inte för att han var jude utan för att han var kommunist. Kanske var det därför han fick leva, eller för att han var läkare och man tvingade honom att utföra de sysslor en läkare kunde, där bland de sjuka och döende fångarna i Auschwitz. De andra hade inte samma tur. Inte min morfars syster Marta som avrättades i gaskammaren i Auschwitz, inte hela övriga släkten på 14 personer på morfars sida där den minsta mördade medlemmen var bara två år gammal.”

Notera att Katerina nu helt plötsligt hävdar att de femton icke närmare presenterade dödsgasade släktingarna i Aushwitz bara var fjorton. Den här gången kom de icke närmare presenterade dödsgasade släktingarna också från hennes morfars sida av släkten och inte från ”en annan sida av släkten”. Katerina verkar alltså ha väldigt svårt att hålla rätt på vilken sida av släkten hennes hemliga dödsgasade släktingar kom ifrån och hur många de var.

Angående Katerinas älskade farfar vars nummer ”101 791” Katerina säger sig ha tatuerat in på sin vänstra arm (är det någon som har sett den här tatueringen?) så har hennes far i en intervju med Tidningen Bo” nr 2 2002, En HSB-tidning i Täby om Katerinas farfar ha sagt att:

”Han arresterades 1943 och fördes till Auschwitz. Åtta månader senare fördes han till koncentrationslägret Mauthausen i Österrike.

-Likt andra medicinare från Polen, Frankrike och Tjeckien tvingades han arbeta som assistent vid SS:s hygieninstitut, där nazisterna gjorde experiment. Han fick koka kött till stark buljong för tillverkning av bakterier. Efter två, tre kokningar fick fångarna äta köttet som då naturligtvis inte innehöll någon näring. Men folk dog av hunger där…

På torsdagar var köttet förbjudet att äta. Min far och hans kollegor analyserade det och fann att det var människokött.”

Det är oklart om Katerina Janouch håller fast vid att hennes farfar tvingades koka människokött på torsdagar eller om hon anser att hennes far medvetet luras om hennes farfar. Det är också oklart vilken metod hennes farfar ska ha använt för att analysera sig fram till att köttet han kokade var människokött på 1940-talet, långt innan DNA-testningens tidevarv.

Frantisek Viggbyholm2

Enligt Katerina hade hon en morbror som dog vid ”slaget om Krim 1934 vid 19 års ålder”. Det är något oklart vad hon menar med det. Slaget om Sevastopol på Krim under andra världskriget ägde rum 1941-1942.
Janouch slaget om krim

För att kunna bedöma trovärdigheten i Katerinas påståenden om att 14 eller 15 av hennes släktingar ska ha dödats i förintelsen kan man titta på vad som är känt om hennes släkt.

Det verkar utifrån Katerinas berättelser som att hennes far, hennes fars enda syskon som var en syster och båda hennes farföräldrar överlevde de år när dödsgasningar enligt officiell historieskrivning ägde rum.

Stora delar av Katerinas släkt på hennes mors sida av släkten finns med i en släktforskningssida på nätet. Enligt denna ska Katerinas morfars far ha levt till 1912 och således inte dött i förintelsen. Katerinas morfars mor ska levt till 1948 och inte dött i förintelsen. Katerinas morfars bror Rudolf dog föddes 1898 och dog 1938. Katerinas morfars mor Marta dog som bekant 1944. Rudolf ska ha haft en son som hette/heter Erik som föddes 1934. Katerinas mormorsfar ska ha dött 1910 och vad gäller hennes mormorsmor finns inga uppgifter om när hon ska ha dött. En av Katerinas mormors två systrar ska ha dött 1920. Den andra av Katerinas mormors systrar ska ha fötts år 1900 men ha okänd dödsort. När det gäller Katerinas mormors fyra bröder finns inga uppgifter på släktforskningssidan. Vidare ska Katerinas morfar ha fått en son med en annan kvinna än Katerinas mormor som föddes 1920.

Det är alltså väldigt oklart vilka av Katerinas släktingar som hon menar ska ha dödsgasats, kanske handlar det om syskon, föräldrar, föräldrasyskon eller kusiner till hennes farmor och farfar, men det är konstigt att hon inte presenterar dessa närmare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s