Chatrine Rudström godkänner publicering av migrationsdomar

chatrine-rudstrom-migileaks

Efter påtryckningar från tidningen Aftonbladet valde Datainspektionen i början av 2012 att polisanmäla tre hemsidor som publicerade migrationsdomstolsdomar till polisen för ”brott mot personuppgiftslagen”. Enligt Sveriges Radio som publicerade nyheten som finns länkad ovan den 26 april 2012 så skedde polisanmälan redan den 27 februari 2012 men ”datainspektionen har hemlighållit anmälningen för att polisen i lugn och ro ska kunna hitta den eller de som publicerat dem känsliga personuppgifterna på sajterna”.

Chatrine Rudström på Internationella Åklagarkammaren förklarade för Expo att en förundersökning rörande brott mot personuppgiftslagen inletts och sa enligt Expo också att ”För närvarande undersöker vi den amerikanska lagstiftning och undersöker om vi kan begära rättshjälp därifrån i vissa avseenden.”

Tiden gick och inte mycket hände så i juni 2015 kontaktade jag Rudström och bad att förundersökningen mot migileaks.wordpress.com skulle läggas ner då sidan vid det laget varit nedstängd i tre och ett halvt år och preskriptionstiden för brott mot personuppgiftslagen bara är två år. Rudström vägrade lägga ner förundersökningen med motiveringen att hon funderade på att klassificera publicerandet av migrationsdomar på siten som ”grovt brott mot personuppgiftslagen”. Då är det maximala fängelsestraffet två år istället för bara sex månader och preskriptionstiden är fem år.

Efter sommaren 2015 kontaktade jag Rudström igen och bad henne lägga ner förundersökningen med hänvisning till preskription, men Rudström vägrade och förklarade att hon fortfarande funderade på om grovt brott begåtts. Vilka eventuella utredningsåtgärder hon ägnade sig åt var hemligt, så kallad förundersökningssekretess. Jag orkade inte tjafsa mer med Rudström utan väntade till häromdagen, när fem år gått sedan hemsidan lagts ner och krävde att ärendet skulle preskriberas.

Då svarade Rudström att ”Alla tre förundersökningarna är redan nedlagda. Jag kommer inte ihåg vilket datum men jag tror att det var i slutet av 2014 eller i början av 2015.”

Hon förklarade sedan att hon tagit fel på år, men tittar man på datumet när förundersökningen lades ner så är det väldigt typiskt den 21 december 2015. Rudström passade på att lägga ner förundersökningen just innan hon gick på julledighet just för att inga journalister som kunnat tänkas snappa upp det hela skulle kunna kontakta henne och ställa frågor. Jag kan inte bevisa att tankegången såg ut så, men det är så det brukar gå till.

Skälet till att förundersökningen lades ner, drygt fyra år efter att hemsidan migileaks.wordpress.com tog bort sina domar är väldigt luddigt. Så här står det i beslutet:

”Det finns inte längre anledning att fullföljaa förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.

23 kapitlet 4 $ andra stycket rättegångsbalken”

Som jag tolkar saken har Rudström ansträngt sig noga för att i beslutet inte tala om ifall hon anser att brott begåtts men det inte har gått att få fram vem som begått brottet eller om hon inte anser att något brott begåtts.

Jag kollade med företrädare för Avpixlat igår och varken jag eller de har fått några som helst frågor under de närmare fyra år som förundersökningen pågick. En lämplig fråga hade lämpligen varit ”är det du som publicerat de här domarna?”.

I korthet kan man säga att förundersökningen var ett skämt från början till slut. Det är oklart hur mycket som handlade om en vilja från Rudströms vilja att blidka journalister för att gynna sin egen karriär och hur mycket som handlade om en vilja att köra på evighetsförundersökningsmetoden för att försöka skrämmas till tystnad.

Beslut om att lägga ner förundersökning mot Migileaks

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s